Moskee of Monument

Maatschappelijke

moskeeDe gebedsruimte van de Vereniging der Marokkaanse Islamieten De Bilt / Bilthoven,staat op de Troelstraweg 49A te De Bilt..
Dit wat oude gebouw fungeert sinds 1982 als plaatselijke moskee, nadat de geloofsgemeenschap Jehova’s getuigen verhuisden naar de Neptunuslaan in Bilthoven Deze overname was in eerste instantie op huurbasis voor de periode van een maand (te weten de maand Ramadan van het jaar 1982), nadat een aantal leden van de Stichting Buitenlandse Werknemers te Utrecht, die in deze gemeente woonachtig waren het gemeente bestuur om een gebedsruimte had gevraagd.

Omdat naar aanleiding van dit korte “experiment” negatieve reacties van de buurtbewoners over de aanwezigheid van deze nieuwe moskee uitbleven, besloot de toenmalige wethouder van der Linde om het huurcontract voor onbepaalde tijd open te breken. In 1986 kwam het gemeentebestuur met het aanbod tot koop van dit pand, dat door de Marokkaans-islamitische gemeenschap met open armen werd ontvangen.

Tot op de dag van vandaag doet dit gebouw dienst als moskee waar dagelijks het gebed wordt verricht en op vrijdag de wekelijkse preek beluisterd kan worden. In het weekend zijn er traditioneelgetrouw lessen in het leren van de Koran, lees-, spreek- en schrijfvaardigheid van de Arabische taal, islamitische godsdienst en cultuur. De lessen zijn voor zowel jongens als meisjes in de leeftijd van tussen de 4 en 16 jaar, op verschillende niveaus.

Omdat dit gebouw zo oud is, heeft het in de loop der jaren een aantal opknapbeurten gehad, waarbij vooral de mankementen werden verholpen. Een grotere renovatie was nodig na een brandstichting in 1991.

In 2002 kwam burgemeester Tchernoff met het aanbod om een vrijgekomen stukje grond bij te kopen, in verband met de verhuizing van een duivenvereniging naar een andere bestemming. Nadat er wat geld was ingezameld, werd het “duivenhok” omgetoverd tot een gebedsruimte voor vrouwen. Hierdoor was het mogelijk voor islamitische vrouwen uit de gemeente om naar het vrijdagsgebed te komen en op zondag lessen te volgen in Arabische taal.

De capaciteit van dit gebouw biedt ruimte aan ongeveer 110 mannen en 40 vrouwen en is vooral tijdens de Ramadan en op de islamitische feestdagen ontoereikend voor het inmiddels fors opgelopen inwonertal van islamitische afkomst in onze gemeente. Wij zijn daarom ook erg blij dat het huidige gemeente bestuur groen licht heeft gegeven voor de bouw van een grotere en modernere moskee. In dit nieuwe gebouw dat over voldoende voorzieningen zal beschikken, zullen onder leiding van de huidige Imam M. Jabri activiteiten worden opgezet in de vorm van openbare debatten, thema avonden en publieke lezingen. Hiermee hopen wij de kloof in het contact, die er jammerlijk genoeg is tussen de moslim- en niet-mosliminwoners van onze gemeente te verkleinen. De eerste stap om dit doel te bereiken is inmiddels gezet met de toetreding van Moskee Arrahman in de Raad van Kerken.

De keerzijde van deze mooie vooruitblik naar de toekomst is dat onze gemeente, met de komst van deze nieuwe moskee, een monument armer wordt.

Door: Mohamed Ahdi